•• Zaraďte mastné ryby do vášho jedálnička ••
Mastné ryby sú bohaté na obsah n–3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú chrániť srdce. Je dokázané, že konzumácia rýb je obzvlášť dôležitá u ľudí, ktorí už prekonali infarkt myokardu. Odporúča sa konzumovať minimálne dve porcie rýb za týždeň, pričom jednu porciu by mala predstavovať mastnejšia ryba. V súčasnosti rastie záujem o n-3 MK, pretože pozitívne vplývajú na kondíciu v starobe. n-3 mastné kyseliny môžu napríklad pomôcť zmierniť symptómy reumatickej artritídy, majú priaznivý vplyv na opuchy a citlivosť kĺbov, pevnosť a pohyblivosť, môžu pomôcť chrániť zrak a kognitívne funkcie ako aj zlepšiť imunitu. Pretože olejové ryby môžu obsahovať aj kontaminanty (ako sú dioxíny a polychlorované bifenyly – PCB), nemali by ste konzumovať viac než 4 porcie rýb za týždeň (1 porcia je 140g).
Medzi mastné ryby patria:
Zdroj:
British Nutrition Foundation, 2013, <http://www.nutrition.org.uk/>
Preklad: Ing. Eva Kováčiková, Ing. Anna Giertlová, RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
Tento článok je preložený z webovej stránky British Nutrition Foundation:
http://www.nutrition.org.uk/ realizáciou projektu 7. RP EuroFIR Nexus (The EuroFIR
Food Platform: Further integration, refinement and exploitation for its long-term selfsustainability) v rámci aktivít pracovnej skupiny WP5: Dissemination and communication.