logo

•• Zaraďte mastné ryby do vášho jedálnička ••


Mastné ryby sú bohaté na obsah n–3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú chrániť srdce. Je dokázané, že konzumácia rýb je obzvlášť dôležitá u ľudí, ktorí už prekonali infarkt myokardu. Odporúča sa konzumovať minimálne dve porcie rýb za týždeň, pričom jednu porciu by mala predstavovať mastnejšia ryba. V súčasnosti rastie záujem o n-3 MK, pretože pozitívne vplývajú na kondíciu v starobe. n-3 mastné kyseliny môžu napríklad pomôcť zmierniť symptómy reumatickej artritídy, majú priaznivý vplyv na opuchy a citlivosť kĺbov, pevnosť a pohyblivosť, môžu pomôcť chrániť zrak a kognitívne funkcie ako aj zlepšiť imunitu. Pretože olejové ryby môžu obsahovať aj kontaminanty (ako sú dioxíny a polychlorované bifenyly – PCB), nemali by ste konzumovať viac než 4 porcie rýb za týždeň (1 porcia je 140g).

Medzi mastné ryby patria:

  • losos
  • pstruh
  • makrela
  • sleď
  • sardinky
  • údenáč – údená ryba
  • úhor
  • mladé ryby určené na smaženie (napr. sardinky, ančovičky)
  • tuniak (nie konzervovaný)
  • ančovičky
  • mečiar obyčajný
  • kapor
  • hilsa – tropická ryba z Bangladéša
  • šťuka mladá
  • pangasius
  • šproty


Zdroj:
British Nutrition Foundation, 2013, <http://www.nutrition.org.uk/>
Preklad: Ing. Eva Kováčiková, Ing. Anna Giertlová, RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
Tento článok je preložený z webovej stránky British Nutrition Foundation:
http://www.nutrition.org.uk/ realizáciou projektu 7. RP EuroFIR Nexus (The EuroFIR
Food Platform: Further integration, refinement and exploitation for its long-term selfsustainability) v rámci aktivít pracovnej skupiny WP5: Dissemination and communication.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...